top of page
dirkwaelput

Oude bomen - jonge bomen

Updated: Feb 14, 2022

Op ongeveer 30% van de sites die in het boek “Merkwaardige bomen in Vlaanderen” uit 1989 aan bod komen is er minstens één oude boom verdwenen.


Ziekte, stormschade en veiligheid vormden de redenen om de bomen te rooien.


De waarde van oude bomen is niet te onderschatten. Ze dragen een geschiedenis of verhaal met zich mee, geven allure en karakter aan hun omgeving, ze leven samen met veel levensvormen en leggen meer CO2 vast dan jonge bomen.


Nieuwe bomen aanplanten, die de kans krijgen om lang onbezorgd te groeien, vormt een antwoord op de klimaatsverandering.


Het is dan ook jammer dat op ongeveer 17% van de sites één of meerdere verdwenen bomen niet is vervangen.


Maar gelukkig zijn er ook goede voorbeelden.


Naast het gemeentehuis van Zele, in een klein omheind parkje, kwam in 2012 een 200- jarige bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) aan zijn eind door de aanwezigheid van de tonderzwam en inrotting. Uiteindelijk is tijdens een storm één van de twee stammen afgeknakt aan de stamsplitsing.

Ook hier lagen veiligheidsoverwegingen aan de basis om de boom te rooien.


Zele – bruine beuk

1989 – Natuur en Bos – Marc De Vos


Het gemeentebestuur nam de beslissing om hetzelfde jaar een nieuwe 25 jaar oude beuk aan te planten.

Die staat vandaag mooi in een bloemenweide. Wat goed is voor de biodiversiteit maar ook voor het bodemleven rond de boom. Bovendien wordt betreding beperkt en bodemverdichting tegengegaan.

Zele – bruine beuk Zomer 2021


In het domein Waalborrepark in Asse stond een merkwaardige Hongaarse eik (Quercus frainetto) die in 1989 een stamomtrek had van bijna 4 meter, een hoogte van 26 meter en een kroondiameter van 25 meter. In België waren er maar twee Hongaarse eiken met een grotere stamomtrek.


De boom kende een besmetting met Phytophthora, een levensvorm die op schimmel lijkt.


De oorspronkelijke optie was om de eik alleen te kandelaren. Na pogingen om hem te redden kwam in 2012 het definitieve oordeel: rooien.


Asse – Hongaarse eik

1989 – Natuur en Bos – Marc De Vos



In 2014 plantte het gemeentebestuur een nieuwe Hongaarse eik aan.


Op de foto uit 1989 is te zien dat er geen afscheiding is tussen de parkeerplaats en het grasveldje waar de boom staat. Een haag zorgt er nu voor een duidelijke grens tussen de twee en dus ook voor een betere bescherming van de jonge boom.

Asse – Hongaarse eik

Lente 2020

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page