Zoals uit mijn onderzoek blijkt is in Vlaanderen de kennis over de koningsbomen uit 1990-91 vervaagd. In het archief van het Agentschap Natuur en Bos zijn geen gegevens te vinden over deze actie. Op de erfgoedlijst van het Agentschap Onroerend erfgoed kregen amper 4 koningsbomen een vermelding als herdenkingsboom. Ondanks het feit dat de bomen samen met scholen en verenigingen de grond zijn ingegaan weten vandaag veel gemeentebesturen niet van hun bestaan af.
De bronnen om 30 koningsbomen na ongeveer 30 jaar te detecteren waren het internet, oude kranten en vragen aan gemeentebesturen die dikwijls hun oudste werknemers raadpleegden.
En wat blijkt? De Verenigde Staten kent eenzelfde verhaal rond de maanbomen!
In 1971 nam Stuart Roosa als lid van de missie van Apollo 14 500 boomzaden mee aan boord. Het doel van het onderzoek was om de groei van de zaden die in de ruimte waren geweest te vergelijken met de groei van zaden van dezelfde bomen die de aarde niet hadden verlaten.
Na 34 maanrondjes, ontsmettingsprocedures en mislukte en gelukte pogingen om de zaden te doen kiemen werden in 1976 zaailingen ter gelegenheid van de viering van de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheidsverklaring op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten geplant.
En nu komt het!
In 1996 kreeg de NASA een e-mail met een vraag rond informatie over een boom waar een bordje met de vermelding ‘moon tree’ bijstond. De NASA viel uit en lucht. In de archieven was over de maanbomen niets te vinden. De archivaris besloot om het verhaal te reconstrueren aan de hand van info bij de oudste werknemers, opzoekingswerk in oude kranten en een oproep via internet. Een 100-tal maanbomen staan nu op een lijst van de NASA. Waarvan één die naast het Witte Huis staat, geplant door president Ford!
Ook in Frankrijk in de Haute Loire, bij het Château Lafayette in de stad Chavarniac, zou er een exemplaar te vinden zijn. Misschien fiets ik op een dag langs om te kijken of dit zo is.
Comments